LO: Makteliten

Long scroll för LO som ville hitta ett nytt sätt att tillgängliggöra och öka räckvidden för den återkommande rapporten Makteliten.

Utmaning

Sedan 1950 har LO granskat inkomstutvecklingen för knappt 200 personer på höga positioner inom olika samhällsområden. Syftet är att synliggöra skillnaderna mellan vanliga löntagares och denna elits inkomster. Granskningen har årligen släppts i form av en rapport. Rapporten är djuplodad men innehåller delar som är relevanta för den breda allmänheten. Delar som kunde bli mer effektfulla i ett interaktivt format.

Målsättningen var följande:
- Göra innehållet mer tillgängligt och engagerande för fler.
- Öka förutsättningar till ökad räckvidd.
- Öka rapportens livslängd
- Utgöra ett effektivt stöd för PR och kommunikation.

    Lösning

    Genom att ta steget från en pdf-rapport till en interaktiv long scroll skapade vi förutsättningar att visualisera rapporten med interaktiva diagram samt lyfta fram reaktioner från medlemmar. Det gav en rikare berättelse och bättre budskapsförmedling än tidigare. Materialet kunde även delas vidare och tas ut som inlägg för sociala medier.

    Long scrollen implementerades enkelt direkt på lo.se, trots ett gammalt cms. Därmed kunde vi skapa en stark och engagerande upplevelse för sajtbesökarna på befintlig webbplats, utan att behöva leda vidare till en extern sajt.